Uyku Getiren Yiyecek, İçecek & Bitkiler | Uyku Getiren Şeyler Neler?
Uyku Getiren Şeyler: Uyku Getiren Yiyecek, İçecek & Bitkiler
Uyku Getiren Yiyecekler
Kiraz
Kiraz, uyku döngüsünü düzenleyen ve uyku kalitesini arttıran yüksek seviyeli melatonine sahip bir meyvedir. Bu, Avrupa Gıda Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre daha hızlı uykuya dalmanıza olanak sağlar. Kiraz uyku getiren yiyecekler arasında önemli bir yere sahiptir ve her mevsim tüketilmesi tavsiye edilir.
Muz
Muz potasyum ve magnezyum ile yüklüdür. Bu bileşenler egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı yeniden yakıt olarak tüketmez. Magnezyum ayrıca doğal bir uyku yardımcısı görevi görür.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesinin ılık bir kabı sizi rahatça yatıştırır: Yulaf gibi tam tahıllar, vücudunuzun serotonin ve melatonin yapmak için kullandığı amino asit triptofandan daha zengindir. Yulaf ezmesi ruh halinizi iyileştirir, beyni ve bedeni rahatlatır. Bu atıştırmalık sabit uyku döngüleri oluşturabilir ve koruyabilir.
Tahıllar
Mısır gevreği gibi tahıllar içerdiği karbonhidrat triptofan ile beyne daha fazla yarar sağlar, bu yüzden karbonhidratlı yemekler sorunsuz uyumanızı sağlar. Mısır gevreğinin üzerine biraz süt gezdirin ve öyle tüketin.
Yapraklı Sebzeler
Ispanak, İsviçreli pazı, lahana ve bunun gibi yeşillikler; melatonini artırmaya ve sirkadiyen ritminizi yolda tutmaya yardımcı olabilecek kalsiyumun yanı sıra, uykuya neden olan magnezyumun sağlıklı bir dozunu sağlar.
Ceviz
Cevizler, serotonin ve melatonin yapımına yardımcı olan doğal olarak zengin bir triptofan kaynağı olan uyku artırıcı amino asittir. Aslında cevizler, Nutrition Journal’da yayınlanan araştırmaya göre, kanınızda melatonin konsantrasyonlarını artırdıkları için daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek kendi melatonin kaynaklarını içerir.
Ananas
Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.
Omega 3 İçeren Balıklar
Somon, uskumru ve diğer yağlı balıklar uykunuza yardımcı magnezyum ve omega 3 yağ asitleri içerir. Sadece ne tür balık yediğinize dikkat edin. Bazı balıklar sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilemez veya avlanamaz ve sağlığınız için kötü olabilir.
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği sadece mevsimlik bir atıştırmalık olmamalıdır. Uyku getiren özelliği bilinen kabak çekirdeğini sık sık tüketmelisiniz.
Uyku Getiren İçecekler
Vişne Suyu
Uyumaya yardımcı olması için her gece yatmadan yaklaşık bir saat önce bir fincan vişne suyu yarım fincan içilir. Yukarıdaki protokolü takip etmek istiyorsanız vişne suyunu günde iki fincan, sabahları ve yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.
Sıcak Süt
Sıcak içecekler de rahatlatan doğal bir yatıştırıcı niteliğe sahiptir. Sıcak sütün uykudan önceki psikolojik etkisini mutlaka test edin. Uyku şansınızı arttırmak istiyorsanız omega-3’lerin dozunu almak için uyku getiren içecekler arasında önemli bir yere sahip olan kenevir sütünü içmeyi de deneyin.
Hindistan Cevizi Suyu
Doğal bir gıda pazarına gidebilir ve Hindistan cevizi suyunuz için taze bir Hindistan cevizi kesebilir veya kaliteli, doğal hazır ambalajlı Hindistan cevizi suyu kullanabilirsiniz.
Papatya- Lavanta Çayı
Lavanta ve papatya, uykusuzluk veya uyku zorlukları için sık sık önerilen bir ilaçtır. Orta Çağlardan beri bir gevşetici olarak kullanılmış ve beynin ağrılarını erittiği söylenmektedir. Çoğu insanın farkında olmadığı şey,uyku getiren çaylar arasında sadece aroma terapisi ile sınırlı olmamasıdır. Lavanta, hafif bir yatıştırıcı olarak bilinir ve uyuşukluğu teşvik ettiği gösterilmiştir, aynı zamanda uyku kalitesini artırdığı da kanıtlanmıştır. Aslında, araştırmacılar derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga uykusunu arttırdığını bulmuşlardır.
Derin uyku, bellek konsolidasyonu ve işlenmesi için gerekli olduğundan sağlık açısından kritik öneme sahiptir. Büyüme hormonu ayrıca derin uykuda salgılanır ve bu da hücre reprodüksiyonunu, büyümesini ve hücre yenilenmesini düzenlemeye yardımcı olur.
Limonlu Balsamik Çayı
Bir bardak limonlu balsamik çayının tadını çıkarın. Kaliteli bir hazır çay poşeti satın alabilir veya bir çorba kaşığı taze limonlu bal mumu yaprağı üzerine yaklaşık 6 kaşık sıcak su dökebilir ve 15 dakika boyunca kaynatabilirsiniz.
Uyku Getiren Bitkiler
Kasımpatı
Kasımpatı harika bir hava temizleyicisi işlevi görür ve uyku getiren bitkiler arasında en bilinen bitkilerden biridir.
Flamingo Zambak
Yaprak dökmeyen flamingo zambak (Anthurium andraeanum) hem güzel bir bitki hem de etkili bir hava temizleyicidir. Flamingo zambak doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalı ve
tutarlı bir oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Dikkat edilecek tek şey; flamingo zambak, toksinleri havadan uzaklaştırmada etkili bulunmuşken, ev sahipleri bunu küçük çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmalıdır. Yeşillik, cildinizle temas ettiğinde tahrişe neden olabilen düşük seviyelerde kalsiyum oksalat içerir.
Lavanta
Eğer doğal ilaçların bir hayranıysanız ve uyku getiren ilaçlar yerine doğal yollardan şifa bulmak istiyorsanız çok yönlü lavanta bitkisi (lavendula) hakkında zaten bilgi sahibi olabilirsiniz. Rahatlamanıza ve iyi bir gece uykusuna girmenize yardımcı olmak için lavanta özleri ve yağları satın alabilirsiniz.
Altın pothos ucuzdur ve bakımı kolaydır. Bilim adamları, altın pothosun havalandırılmamış bir odada bile benzen ve karbon monoksiti parçacıklarından temizleyebildiğini buldular. Bu, saksı bitkilerinin soğuğa karşı hassas olan ya da başka bir şekilde yatak odalarında geceleri etkili bir şekilde havalandırmadan uyuyanlar için gerçek bir çözüm olabileceğini göstermektedir.
Uyku Getiren 8 Öneri
Bitki Çayları
Uyku getiren bitkiler nelerdir öğrendikten sonra eğer uyku problemi yaşıyorsanız en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı alabilirsiniz. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili ve sakinleştirici içeriklidir. Uyku öncesi sıcacık bir fincan bitki çayı içerek günün stresinden uzaklaşıp arınabilirsiniz.
Temiz Çarşaflar
Havasız ve tozlu bir odada sakin ve dingin bir zihinle uykuya dalmak imkansızdır. Bu aşamada yapabileceğiniz en iyi şey odanızı havalandırıp eşyalarını yerine geri yerleştirmekdir. Çarşaf ve nevresimleri düzenli yenileyerek huzurlu bir uyku ortamı hazırlayabilirsiniz.
Meditasyon ve Rahatlatıcı Müzikler
Modern yaşamın yan etkisi: Depresyon ve kaygı bozukluğu! Bu sorunla pek çoğumuz baş etmeye çalışıyoruz; yani yalnız değilsin. Gün içinde maruz kaldığımız tüm dış etkenler, kaygılı düşünce kalıpları olarak zihnimizde yer ediyor ve bu da uyku düzenimizi bozuyor. Tam da bu aşamada yönlendirmeli meditasyon ve nefes egzersizleriyle hiç ummadığın kadar iyi bir uyku düzenine sahip olabilirsin. Ücretsiz meditasyon uygulamaları veya videoları ile sen de yatağına uzanıp yönlendirmeleri uygulayabilirsin; zaten pek çok videoda özel bir şey yapmana bile gerek kalmayacak; sarf edilen cümleler ve sakin ses tonları seni otomatik olarak rahatlatacaktır. Uyku öncesi herhangi bir ‘cümle’ ya da ‘sözcük’ duymak istemiyorsan uyku getiren müzikler dinleyerek kendini sakinleştirebilirsiniz.
Tütsü ve Kokulu Mumlar
Uyku getiren bitkiler ve şifalı çiçeklerden elde edilmiş yağlar satın alarak buhurdanlığa birkaç damla ekleyip kokunun odaya yayılmasını sağlayabilirsin. Tealight mumun ısısıyla buharlaşan bu kokular, sen teneffüs ettikçe zihninde bir dinginlik oluşturacaktır. Sakinleştirici özelliğe sahip bitkisel yağların başında lavanta ve papatya yağı geliyor. Ayrıca bergamot, limon, okaliptüs, nane gibi yağlar da ferahlatıcı özellikleri sayesinde zihnini kaygılardan arındıracaktır. Mum ışığının doğal enerjisi odanın içinde loş bir ortam sağlayarak seni rahatlatacaktır. Bu esnada kokulu mumlar tercih ederek mutluluk enerjisini alanına daha rahat çekebilirsin. Paçuli, leylak, yasemin, dağ esintisi (everest) gibi tütsüler de uyku öncesi yatak odanın enerjisini arındıracaktır.
Akşam Yemeğinde Hafif Yiyecekler
Gece uyumadan 2 saat öncesinde yeme içme faaliyetlerine ara verilmelidir. Elbette şekersiz uyku getiren bitki çayları istisna. Özellikle şekerli yiyecekler, baharatlı atıştırmalıklar, ağır akşam yemekleri, sindirimi zor tüm gıdalar mideni rahatsız edeceği gibi hazımsızlık yüzünden uykuyu da kaçıracaktır. Bu nedenle akşam yemeğinde hafif yiyecekler tercih etmeli ve mümkünse akşam geç saatlerde bir şeyler atıştırmaktan kaçınmalısınız. Gün içinde yoğurt ve su tüketimini artırarak geceleri daha rahat uyuyabileceğini gözlemleyebilirsiniz.
Sıcak Duş ve Rahat Kıyafetler
Sıcak duş her zaman için kasları gevşetir, suyun arındırıcı özelliği hem vücudu hem zihni tazeler. Duştan çıktıktan sonra giyilen temiz kıyafetler; mümkünse vücuduna tam oturmayan, hafif bol ve pamuklu olarak tercih edilen pijamalar da sizi oldukça rahatlatacaktır. Bunu bir ritüel haline dönüştürerek çok daha rahat şekilde uykuya geçiş yapabildiğini keşfedeceksin.
Karanlık Ortam
Melatonin hormonu, salgılanabilmek için karanlık ortamları tercih ediyor. Güneş battığında akşam saat 20.00-23.00 arasında en yoğun salgılanan melatonin, uyku kalitesi ile doğrudan ilişkili. Bu nedenle mümkün olduğunda uyunan yerdeki ışıkların söndürülmesi gerekmektedir. Gece lambası, oda ışığı uykuya dalmak için hiç uygun değiller. Üstelik karanlıkta uyumakla ışıkta uyumak arasında kalite ve verim farkı olduğu da uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor.
Akşam Sporu
Uyku getiren çözümler arasında en hızlı etki eden ve uzun vadede fark yaratan en tavsiyemiz spor! Akşamları yemekten sonra yürüyüşe ya da koşuya çıkabilir; günlük sporunu akşam saatlerine taşıyabilirsiniz. Böylece vücudun yeterince yorulmuş olacak ve zaten kendiliğinden dinlenmeye geçmek isteyeceksiniz. Özellikle spor salonuna gitmenize de gerek yok üstelik; evin yakınlarında tempolu birkaç tur atmak, derin nefes alarak ciğerlerini taze havayla doldurmak da yeterli olacaktır.
0 Yorum