15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Organik Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sonraki Yazı
 Yaylı Yatak Mı Lateks Yatak Mı Tercih Etmelisiniz?

Ortopedik Yatağı Kimler Tercih Etmeli?

Kesintisiz ve sağlıklı uyku deneyimi yaşamak isteyenlerin tercih ettikleri ortopedik yataklar son dönemde her yatak için kullanılan bir terim haline gelmiştir. Ortopedik özellikler taşımayan yataklar için bile kullanılan bu ifade, zaman zaman yanıltıcı olmaktadır. Ortopedik” yatağa ait bir özellik olup ayrı bir yatak çeşidi değildir. Ortopedik yatağı tercih edecekler bu noktayı göz önünde tutarak, ortopedik yatak özelliklerini iyi bir şekilde bilerek seçim yapmalıdırlar.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Ortopedik Yatak Nedir?

Ortopedik kelimesi köken olarak Fransızca olup “bel ile ilgili olan,” anlamına gelmektedir. Ancak yataklar söz konusu olduğunda ortopedik kelimesi sağlık için elverişli anlamı taşımaktadır. Yalnız bu ifade muğlak olup ortopedik kelimesinin tanımını tam olarak karşılamamaktadır. Ortopedik en genel anlamı ile uyku esnasında vücudun doğru pozisyonu alması ve omurganın yanlış bir şekilde durmasını engelleyen, buna bağlı olarak da çeşitli eklem ve kas ağrılarını engelleyen yatakları ifade etmektedir. Böylece ortopedik yataklar vücudunuzu destekleyerek en rahat şekilde uyumanızı sağlayan yataklar anlamına gelmektedir.

Ortopedik yatak hakkında detaylı bilgi yazımızda: ”Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?”.

Ortopedik Yatak Özellikleri Nelerdir?

Bir yatak türü olmayıp yatağın vücut ve sağlık için elverişli olduğu anlamına gelen ortopedik kavramının, bir yatak tarafından karşılanması için şu ortopedik yatak özellikleri bulunması gerekmektedir;

  • Ortopedik yataklar vücuda destek sunan özelliğe sahiptirler. Ortopedik yataklar vücuda destek verip kavrama yapısı gösterirler. Bu durum vücudun desteklenerek doğru pozisyonda kalmasını sağlar. Vücudun yüzeyden desteklenmesi ile birlikte uyku alışkanlığı ne olursa olsun rahat ve kolay bir şekilde uyuyabilirsiniz.
  • Ortopedik yataklar vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılmasını sağlarlar. Uykudan kaynaklı sorunların başında yanlış pozisyonun yol açtığı temel iskelet ağrıları meydana gelmektedir. Uyuma sırasında vücudun belirli bölgelerine fazla ağırlık bindiğinde o bölge uyku esnasında sürekli çalışır ve dinlenmesinin, yenilenmesinin önüne geçilir. Ancak vücut bölgelerinin ağırlıklarının eşit bir şekilde dağılması ile başta omuz ve kalça gibi bölgelerin rahatlaması, kan dolaşımlarının normal olması ve akabinde gevşemeleri sağlanır. Yataktan kaynaklanan eklem ve kas ağrılarının en büyük sebebi bu durumdur. Ortopedik özelliklere sahip yataklar ise vücudun dinlenmesini ve rahatlamasını sağlamaktadırlar.
  • Omurgayı doğru bir şekilde tutan ortopedik yataklar, vücudun dinlenmesi için en önemli olan bölgenin rahatlamasını, bu sayede sabahları dinç bir şekilde uyanılmasını sağlamaktadırlar. Sağlıklı duruşu sunan ortopedik yataklar, iskelet sisteminin iyi olmasını sağlayarak, oluşacak ağrılara karşı etkin bir koruma sunmaktadırlar.
  • Ortopedik yataklar bu koşullar altında vücut özellikleri için dinlendirici, gevşetici, rahatsızlık vermeyen yatakların genel ismidir.

Ortopedik Yatak Nasıl Seçilir?

Yaygın ve yanlış olarak bilinen ortopedik kavramının sertlik ile ilgisi bulunmamaktadır. Çok zayıf kişiler ne kadar ortopedik özellikler taşıyor olursa olsun sert bir yatakta yattıklarında ağrılara maruz kalacaklardır. Aynısı aşırı kilolu kimselerin çok yumuşak yatak seçimleri için de geçerlidir. Bu bakımdan yatağın temel ortopedik özellikleri yanında aynı zamanda da kişisel özelliklerin göz önünde tutulması gerekmektedir. WellMatt uyku danışmanından destek alarak, vücudunuz için en uygun ortopedik özellikler gösterecek yatağı kolayca seçebilirsiniz. Sunmuş olduğumuz visco, lateks, organik yataklar ortopedik özellikler taşımakta olup en sağlıklı şekilde uyumanızı temin etmektedirler.

Uzay teknolojisi olarak da adlandırılan visco yataklar, vücudu saran yapıları ile ortopedik yatak isteyenlerin ilk tercihlerinden olmaktadır. Bu bakımdan vücudun şeklini alarak destek sağlayan visco yatak modellerini ağrılarınızı önlemek ve konforlu bir şekilde uyumak için tercih edebilirsiniz.

Aynı şekilde doğal içerikleri ile öne çıkan lateks ve organik yatak modelleri de tam ortopedik özelliklere sahiptirler. İdeal olan uyku pozisyonunun alınması, ısı dengesinin sağlanması, alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlayan bu özel yataklar ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ortopedik özellikleri doğru olarak karşılayabilirsiniz.

Ortopedik Yatağı Kimler Tercih Eder?

Ortopedik yatağı tercih edenler olarak ayrım yapmak pek doğru olmayacaktır çünkü en nihayetinde ortopedik yataklar, sağlıklı ve konforlu şekilde uyumak isteyen herkes için ideal yataklar anlamına gelmektedir. Ancak ortopedik yatakların ilk görevi vücutta çeşitli ağrıları önlemek ya da azaltmak olduğu için şu rahatsızlığı olanlar öncelikli olarak ortopedik yataklara önem vermelidirler;

  • Artrit hastaları; eklem iltihabı olarak da bilinen artrit rahatsızlığı yaşayanlar ortopedik yatakları tercih etmelidirler. Eklemlerin rahatlaması ve gevşemesi için omurga destekleyici, vücut ile uyum gösteren ve  ısı dengesine sahip yataklar seçilmelidir. Bu özellikler ise ortopedik özelliğe sahip tüm yatak modellerimizde bulunmaktadır.
  • Bel fıtığı ya da bel ağrısı olanlar; dayanılmaz bir acı veren kişinin günlük yaşamını aksatan bel fıtığı ya da bel ağrısı, genelde omurilik üzerindeki disklerin sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Omuriliğin rahatlaması ve desteklenmesi ise ortopedik özellikler taşıyan yataklara özgüdür. Sert yataklar, omurilik üzerinde baskıya neden olacağı için ağrıların giderilmesi için ortopedik özellik gösteren yataklar vücut şeklini alan ve vücudu destekleyen yapıları ile birlikte büyük bir rahatlama sağlayacaklardır. Temel olarak omurilik üzerindeki yükü hafifleten ortopedik yataklar bu sayede zamana bağlı olarak bel fıtığının etkilerini en aza indirebilecektir.
  • Boyun, omuz, kalça ağrısı olanlar; ortopedik özellikler taşıyan yataklar tüm vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılımını sağladıkları için boyun, omuz, kalça ağrılarına karşı büyük bir rahatlama sunmaktadır. Bu yüzden bu rahatsızlıklardan mustarip olan kişilerin ortopedik yataklarda yatmaları halinde ağrılarında gözle görünür bir şekilde iyileşme olmaktadır. Temelde bu tür ağrıların sebebi, uyku esnasında ilgili bölümün üzerine sürekli yün bindiği için gevşeyemediği göz önünde tutulursa, ortopedik yataklar ağırlığın bu bölgeler üzerinde toplanmasını engellemektedir.
  • Rahatlatıcı bir uyku isteyenler; sadece mevcut ağrıları olanlar değil, rahat bir şekilde uyumak isteyenler de ortopedik özellikler gösteren yatakları tercih etmelidirler. Vücudu destekleyen ve özellikle omuriliğin uyku esnasında doğru pozisyonda olmasını sağlayan ortopedik yataklar oluşacak çeşitli rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Ortopedik Yatak Seçimi İçin Önemli Noktalar

Doğru olan ortopedik yatak seçimi için önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Çünkü piyasa koşullarında, ortopedik özellikler taşımayan yataklara dahi ortopedik yakıştırması yapılabilmektedir.

  • Ortopedik özelliklerden yararlanmak için yaş ve kilo gibi fiziksel özelliklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Fiziksel özelliğinize göre seçim yapmadığınızda ortopedik yatakların özelliklerinden yararlanamazsınız. Özellikle kilo yatağın ortopedik tanımını doğrudan etkilemektedir.
  • Ortopedik yataklar temelde sağlık için elverişli yataklar olmalarına karşılık klasik yay ya da kimyasal malzeme kullanılan yataklar vücuda daha çok zarar vermektedirler. Geleneksel yaylı yataklar sürekli vücuda baskı uyguladıkları için vücudun doğru pozisyonu almasının önüne geçmektedirler. Aynı şekilde, sentetik içeriğe sahip yataklar da çeşitli sağlık sorunlarına yol açtıkları için zararlı olabilmektedirler. Bu yüzden ortopedik özellikler taşıyan yatakların doğal içerik ve doğru malzeme kullanılarak seçilmesine dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Ortopedik kavramı rahat bir şekilde uyumayı ifade ettiği için vücudun yanlış pozisyon almasına neden olacak yataklar ortopedik olarak adlandırılamayacaktır. Bu açıdan yatak modelinizi, ne tür ağrılarınız ve yataktan beklentileriniz olduğunu göz önünde tutarak tercihte bulunmanız yarar sağlayacaktır.

Ortopedik Yatak almaya karar vermeden önce bu yazımıza da göz atın: ”Yarı Ortopedik Ve Tam Ortopedik Yatak Arasındaki Fark Nedir?”.

Paylaş:
Kategori:Ortopedik Yatak
Önceki Yazı
Organik Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sonraki Yazı
 Yaylı Yatak Mı Lateks Yatak Mı Tercih Etmelisiniz?

0 Yorum

Yorum Yaz