15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Montessori Yatak Fiyatlarındaki Değişim Nasıl Belirleniyor?
Sonraki Yazı
Montessori Yatak Kullananların Yorumları Nelerdir?

Montessori Yatak Kaç Yaşına Kadar Kullanılabilir?

Montessori yöntemi, çocuklarınızın kendi başına kararlar alıp bunları temel psiko – motor becerilerini geliştirmesi için yaklaşık yüz yıldır uygulanan ve çocukların öz güvenini geliştiren önemli bir eğitim olarak öne çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda bu eğitimin giderek yaygınlaşması ile anne ve babalar için de Montessori eğitimi için hangi adımların atılacağı söz konusu olmaktadır. Montessori yönteminin önemli bir ayağı olan Montessori yatağın kaç yaşına kadar kullanılacağı bu durumda önem kazanmaktadır. Çünkü Montessori yatak, bu eğitimin oldukça önemli bir parçasıdır.

Çocuk ve Bebek Yer Yataklarımızı inceleyin. Montessori Çocuk ve Bebek Yer Yatağı Modelleri & Fiyatları 

Montessori Yöntemi Nedir?

Maria Montessori tarafından geliştirilen ve yüz yılı aşkın süredir çocuk eğitiminde alternatif bir yönetim olarak kullanılan Montessori yöntemi, çocukların temelde kendi başlarına işlerini görmesi, bu sayede de hayati becerilerini geliştirmelerini amaçlamaktadır. Bu sayede çocuklar kendi eylemlerini hazırlarlar ve aynı zamanda da sorumluluk almayı bilebilirler. Montessori yöntemi sadece yataklar için değil, yaşamın her alanı için uygulanan ve çocukların da buna uyması beklenen bir eğitim yöntemi olarak önem kazanmaktadır. Ev, okul gibi çocukların yaşam alanlarının Montessori’ye uygun şekilde hazırlanması halinde, çocuklarda gözle görünür şekilde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu yöntem aynı zamanda yaşam boyu sürecek bir eğitim anlayışını da beraberinde getirmektedir. Çünkü çocuk, bu yöntemi alışkanlık haline getirdiğinde kendi yaşamında, karşılaştığı zorlukları kolayca aşabilecek ve pratik çözümler üretebilecektir.

Montessori yatağı hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsin: ”Neden Montessori Yatak?”.

Montessori Yatak Nedir?

Montessori yönteminin önemli bir kısmını da yatak oluşturmaktadır. Bilindiği gibi özellikle yeni doğan bebekler zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler. Onlar için bu durum fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü bebekler, gelişimlerini tamamlamadan dünyaya gelmektedirler. İhtiyaç duydukları gelişimi ise günde ortalama 18 saate varan uyku sayesinde tamamlarlar. Eğer rahat ve kesintisiz bir şekilde uyuyamazlarsa fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına bebek ve çocuklar için iyi bir yatak tercihi son derece önemlidir. Çocuğun fiziksel gelişimini engelleyecek yataklar, özellikle ilk yıllarda çok önemli olan kas ve kemik gelişimi önünde ciddi riskler taşımaktadırlar. Omuriliğin doğru bir pozisyon alması ve aynı zamanda da kasların üzerlerine binen baskıdan kurtularak doğru şekilde gelişmeleri açısından bebeğin rahat edeceği, ne çok yumuşak ne aşırı sert olan, vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağıtılacağı yataklar oldukça önem taşımaktadır. Aynı zamanda zihinsel gelişimi de çocuklarda ilk yıllarda oldukça önemlidir çünkü beyin hacimleri bu yıllarda büyür, gün içerisinde öğrendikleri becerileri de yine uyku sayesinde kendilerine bir beceri olarak kazanırlar. Eğer uyku kesintiye uğrar ya da konfor sunmaz ise zihinsel gelişimleri önünde de ciddi engeller oluşmaktadır.

Montessori yatak ise esasında ayrı bir yatak modeli olmayıp çocukların kendilerini güvende hissedeceği, kendilerinin girip çıkabileceği ve onlara rahat bir özgürlük ortamı sunan yataklara verilen isimdir. Genelde çocukların rahatça girip çıkmalarını sağlamak amacıyla yer yatağı olarak da adlandırılırlar. Bu sayede çocuk uykusu geldiğinde yatağına kendisi gidebilecek, uyandığında ise yine kendisi yataktan çıkabilecektir. Buradaki önemli nokta yaşamdaki sorumluluklarını öğrenmesi ve kendi ihtiyaçları için başkalarına muhtaç olmamasıdır. Özellikle yüksek ya da beşik yatak türü modelleri çocukların uykuları için sürekli başkalarına ihtiyaç duymalarını gerekli kılmaktadır. Gün içerisinde çocuklar yatağı çok kullandıklarından, böyle bir durumda uyumak için başkalarına ihtiyaç duymakta, daha uzun vadede her ihtiyaçları için başkalarının yardımını gerekli görmektedirler. Halbuki Montessori yataklar ya da buna uygun olarak tasarlanmış yataklar sayesinde çocuğun öz güveninde artış olur, kendi işlerini kendisi görmeye başlar ve aynı zamanda da gündelik yaşamda diğer ihtiyaçlarını kendilerini karşılamaya başlarlar. Bu bakımdan Montessori yöntemi için doğru yatak seçimi oldukça önem taşımaktadır.

WellMatt olarak çocukların kesintisiz ve rahat bir uykuya ne kadar ihtiyaç duyduklarını biliyor ve onların yeni doğumdan yetişkin bir birey olasıya kadar geçirdikleri vakti göz önünde tutarak, ihtiyaçlarına en uygun yatakları sunuyoruz.

Montessori yatağı hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsin: ”Montessori Yatak Nedir?”.

Montessori Yatağın Yararları Nedir?

Montessori yöntemi, çocuk geliştirmek açısından son derece elverişli ve önemli bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Montessori yönteminin etkin bir şekilde uygulandığı ilk alan ise haliyle ev ortamıdır. Çocukların uykuya fazlasıyla ihtiyaç duydukları göz önünde tutulursa, bu yöntemin baskın olarak kendisini gösterdiği yer ise şüphesiz yataklarıdır. Eğer yatakları Montessori yöntemine uygun olursa pek çok açıdan olumlu değerler kazanabilmektedirler. Montessori yatağın yararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Montessori yataklarda çocuklar uykuları geldiklerinde kendileri yataklarına girip çıkabilirler. Bu sebeple anne ve babalarına bağımlı olmazlar. Anne ve babaları da olsa kimseye bağımlı olmamaları özellikle yaşamda kendi kararlarını alma ve uygulamaları açısından önem taşımaktadır. Aynı zamanda kendi yataklarını da toplamayı öğrenirler ve bu sayede temizliklerine, düzenli oluşlarına yönelik ciddi bir yarar elde ederler. Eğer çocuklar kendi kararlarını alıyor ve uyguluyor bu durum iseler kendi eylemlerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına yaramaktadır. Sahip oldukları bu kontrol hissi ile başka insanlardan çekinmeyecek, kendi eylemlerini yapabilecek ve aynı zamanda da daha hızlı bir gelişim gösterecektir.
  • Montessori yataklar aynı zamanda güvenlidir. Yere yakın olmaları sebebiyle çocuğun uyuması ya da uyanması esnasında herhangi bir zarar oluşmamaktadır. Böylece kendileri de rahatça uyuyabilmektedirler. Derin uykuya geçmek için önemli olan kişinin özellikle çocukların kendilerini rahat hissetmeleridir. Eğer kendilerini güvende hissetmezler, sürekli düşme korkusu yaşarlarsa bu durumda aktif uykuya geçemeyecekler ve özellikle zihinsel gelişimleri için oldukça önemli olan REM evresini yaşamayacaklardır. Bu bakımdan Montessori yatak modelleri çocuğa ideal uyku için ihtiyaç duyduğu güveni verirler.
  • Montessori yataklar ile büyük yataklara geçiş aşamasına gerek kalmaz. Montessori yataklar, çocukların bu eğitimlerine yönelik hazırlandıkları için daha büyük bir yatağa ihtiyaç duymalarına gerek bırakmazlar. Böylece uzun süreler kullanıma olanak verirler.
  • Anne ve baba için daha rahat etmelerini sağlar. Çocuğun uykusu geldiğinde ya da uyandığında yataktan kendi başına girip çıkmasına olanak sağladığı için Montessori yataklar çocuğun anne ve babasına daha fazla iş düşmesine neden olur. Bu durumda da anne ve baba kendilerine daha fazla zaman ayırabilir, çocuklarının peşinden koşmaktan uzak durabilirler.

Bu açılardan Montessori usulüne göre hazırlanmış yatakların çocuk gelişimi için oldukça büyük yararları bulunmaktadır. Bu durumda ise Montessori yatakların kaç yaşına kadar kullanılacağı önem taşımaktadır.

Montessori yatak hakkında fiyat bilgileri için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Montessori Yatak Fiyatlarındaki Değişim Nasıl Belirleniyor?”.

Montessori Yataklar Kaç Yaşına Kadar Kullanılırlar?

Montessori yatak için azami yaş sınırı belirlemek doğru olmamaktadır çünkü Montessori katı kuralları olan bir yöntem değildir. Ancak Montessori yataklar kaç yaşına kadar kullanılır sorusuna yanıt olarak ortalama olarak ergenlik dönemi söylenebilmektedir. Bu yaş aralığı da 15 – 16 yaşlara tekabül etmektedir. Artık bu yaşlardan sonra çocuklar, birer yetişkin olacakları için Montessori yöntemi bu yaştan sonra kendileri için pek etkili olmamaktadır. Montessori yöntemi ağırlıkta olarak bebeğin doğumunu takip eden ve özellikle 6 yaşına kadarki olan süreçte etkin bir şekilde uygulandığında sonuç vermektedir. WellMatt olarak Montessori yöntemine uygun olarak sunduğumuz yataklarda kullanılan malzeme kalitesi açısından uzun ömürlü kullanım sunduğumuz için bu durumda istenilen yaşa kadar yataklarımız rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Montessori yatak için daha fazla bilgi için bu yazımızı inceleyebiliriz:”Neden Montessori Yatak”.

Paylaş:
Önceki Yazı
Montessori Yatak Fiyatlarındaki Değişim Nasıl Belirleniyor?
Sonraki Yazı
Montessori Yatak Kullananların Yorumları Nelerdir?

0 Yorum

Yorum Yaz