15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Çocuklarda Duruş Bozukluğu Sebepleri ve Önlemleri
Sonraki Yazı
En İyi Yatak Pedi Hangisidir? Lateks ve Visco Yatak Pedleri

Korona Sürecinde Sağlıklı Uykunun Önemi Ve Doğru Yatak Seçimi

Koronavirüs hayatımızın akışını çok farklı bir noktaya taşıdı. Hayatımıza girdiğinden beridir bir çoğumuz evde çok daha fazla vakit geçirmeye başladık.  Eskiden hafta sonlarını arkadaşlarımızla buluşmak, dışarıda gezmek için kullanırken şimdi evde vakit geçiriyoruz. Öğrenciler uzaktan eğitim almaya başladı ve özel sektör evden çalışmaya başladı. Kronik hastalığı olan, 60 yaş ve üstü memurlar ise işe gitmiyor. Araştırmalara göre toplumun %17’si artık toplu taşıma kullanmıyor. Ev temizliğine ve kişisel temizliğe de artık daha fazla dikkat ediyoruz. Tüm bu değişiklikler bedenimizi ve zihnimizi derinden etkiliyor. Bu yüzden günlük stresi azaltmak ve dinlenmek için sağlık uyku şart! Ayrıca bedensel dinlenmenin yanında uyku, yeni şeyler öğrenebilmenin en önemli aşamalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki sağlıklı uyku nedir ve neden önemlidir? Bu yazımızda Korona sürecinde sağlıklı uykunun önemi  ve doğru yatak seçimi konularından bahsedeceğiz.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Sağlıklı Uykunun Önemi 

Beyin; kendini onarmak, sağlıklı bir şekilde işlemek, gelişmek, dinlenebilmek, hafızamıza aldığımız bilgileri ayıklamak ve gün içinde edindiğimiz gereksiz bilgileri temizlemek için sağlıklı uykuya ihtiyaç duyar. Uzun süre uykusuz kalma durumunda ise beyin işlevlerini düzgünce yerine getirmeyebilir. Ayrıca sağlıklı bir uyku daha iyi odaklanma sağlayarak gün içinde işlerinizi daha verimli bir şekilde halletmenize yardımcı olur. Yani uyku beynimizin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için şart! Tüm bu yukarıda saydığımız işlemlerin olabilmesi için de yaklaşık olarak gece 11 ile 2 arası salgılanan melatonin hormonu gereklidir. Bu yüzden bu bahsettiğimiz saatler arasında kesintisiz olarak ve karanlık bir ortamda doğru seçilmiş bir yatakta uyumak sağlığımız açısından son derece önemlidir.

Huzurlu Uyku İçin Neler Yapabilirsiniz?

Sağlıklı bir uykunun öneminden bahsettik, şimdi huzurlu bir uyku için neler yapabiliriz buna bakalım. Uzmanlara göre uyku kalitemizi başlıca etkileyen ana faktörler; beslenme alışkanlıkları, gün içindeki hareketlilik ve stres seviyesidir. 

Yemekte aşırıya kaçmak ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek uyku kalitenizi düşürebilir. Ayrıca baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekler gece mide ağrısı yapabilir ve uykunuzu bölebilir.Gün içerisinde harcadığımız fiziksel efor da uyku kalitemizi etkiler. Ne yazık ki corona günlerinde bir çoğumuz daha az hareket ediyoruz. Bu yüzden evde yapacağınız yarım saatlik açma germe egzersizleri ve benzeri egzersizler kaliteli ve huzurlu bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bunlarla birlikte stres seviyeniz de uyku durumunuzu etkiler. Bir çoğumuz aşırı stres altındayken uykusuzluk problemi çekebiliriz. Stres seviyesini azaltarak huzurlu ve kaliteli bir uyku uyumak mümkün. İşte huzurlu bir uyku için önerilerimiz..

Günlük Tutmak Uykuya Huzurlu Bir Geçiş Sağlar

Uyumadan önce kimi yarına yetiştireceği işi, kimi yarınki  sınavını, kimi yapacağı sunumu, kimi yapması gereken ödevleri, kimi ise sorunlarını düşünür ve bir sonraki günün programını kafasında kesinleştirmeye çalışırken uyuyakalır. Tüm bunları akılda tutmak hem kafamızın karışmasına, hem daha fazla stresli olmamıza  ve hatta hata yapmamıza sebep olabilir. Bu problemlerin üstesinden gelmek için uyumadan önce -yarın için endişelenmek yerine- günlük tutmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca günlük tutmak terapötik yani tedavi edici bir yöntemdir ve stres seviyenizi azaltır. Günlük tutmak planlarınızı kolayca organize etmenizi sağlar ve böylelikle yatağa düşünceli bir şekilde girmek yerine huzurlu bir şekilde girebilirsiniz. 

Meditasyon Yapabilirsiniz

Latince meditatio yani ‘derin düşünce’ anlamına gelen meditasyon derin bir iyileşme yöntemi olu;, iş, okul ve özel hayatımızda stresi azaltma, stres yönetimi, verimlilik ve yaratıcılık artışı için kullanılan önemli bir araçtır. Meditasyon farklı inanç sistemlerinde izledikleri yöntemlere göre değişik şekillerde tanımlanabilir. Derin bir düşünme hali olan meditasyon; Hint kökenli bir din olan Budizm’de, Tibet kökenli Bön öğretisinde, Japonya kökenli olan Zen felsefesinde ve İslamiyet’te tefekkür olarak karşımıza çıkar. 

Bu derin düşünce hali yüksek kan basıncını düşürür, içsel bir dengelenme sağlar, stresle mücadele eder. Beynimizin fiziksel yapısını ve zihnimizin çalışma şeklini de olumlu yönde değiştir.Meditasyon, tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu için çok daha derin bir uyku uyumamızı sağlar. Zihnimizdeki olumsuz düşünceleri meditasyon yaparak boşaltabiliriz ve uykuya dalmadan önce zihnimize hücum eden binlerce düşünceye karşı meditasyon yaparak daha huzurlu hissedebiliriz.

Kitap oku

Günlük tutmak ve meditasyon yapmanın yanında uyumadan önce kitap okumak da size huzurlu bir uyku sağlayabilir. Uzmanların yürüttüğü bilimsel araştırmalara göre uyumadan önce kitap okumak bizi uykuya hazırlar ve gün içerisinde yaşadığımız stresi uykuya taşımamamıza yardımcı olan bir engel olabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan bir etken olan stresi azaltmak için uyumadan önce kitap okuyarak huzurlu bir uykuya dalabiliriz. Bunun yanında kitap okumak aynı meditasyondaki gibi zihnimizdeki olumsuz düşünceleri boşaltır ve böylelikle stres seviyemizi düşürerek huzurlu ve sağlıklı bir uyku uyumamıza yardımcı olur.  Ayrıca uyku öncesinde okuduğunuz kitaptaki farklı bir bakış açısı, uyku boyunca yaratıcı düşünme yeteneğimizi de geliştirecektir ve bu bilgiler uyku esnasında pekişecektir.Son olarak İngiliz yazar Neil Gaiman’ın deyimiyle ‘’Kitap, elinizde tuttuğunuz bir rüyadır.‘’ 

Yatağın Uykuya Etkisi

Sağlıklı ve huzurlu bir uykunun öneminden, kaliteli bir uyku için yapılabilecek farklı aktivitelerden bahsetmişken yatağınızın uykunuzun kalitesine olan etkisini de mutlaka konuşmalıyız. Fiziksel özelliklerinizle uyumlu ve sağlık problemleri göz önüne alınarak seçilmiş olan bir yatakta yatmak, uyku esnasında güzelce dinlenme açısından son derece önemlidir. Nasıl gün içerisindeki yanlış duruşumuz bel ve boyun ağrılarına sebep oluyorsa, uyku halindeyken de omurgamızın duruşuyla uyumlu olmayan bir yatak da yorgun uyanmamıza  ve vücudumuzda ağrılara sebep olabilir. Omurgamızın uyku esnasında ki ideal duruşu ‘’S’’ şeklinin korunduğu bir pozisyondur. Bu yüzden yatağınızı seçmeden önce bu özelliğe mutlaka dikkat etmelisiniz. Son olarak  yatağınızın mutlaka vücudunuzu çok doğru bir şekilde desteklediğinden emin olun.

Doğru Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için yatağın öneminden bahsetmeye devam ediyoruz.Peki doğru yatak nasıl seçilir ve yatak seçerken nelere dikkat etmeliyiz?  Yaşamımızın neredeyse üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre doğru yatak seçimi nasıl yapılır sorusunun cevapları sağlığımız için çok önemlidir. Fiziksel özelliklerimiz, sağlık sorunlarımız, yatakta kullanılan malzemeler, kendimize uygun yatak türünü bilmek ve ideal yatak sertliği yatak seçimimizi nasıl etkiler? 

Fiziksel Özellikler  ve Sağlık Sorunları

Fiziksel özelliklerinizle uyumlu ve sağlık problemleri göz önüne alınmış bir şekilde yatak seçmek son derece önemlidir. Örneğin kilolu kişilerde vücut basıncı daha fazladır ve bu basınç yatak tarafından doğru kanalize edilmediği takdirde kişinin iskelet yapısı başta olmak üzere sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bununla birlikte çeşitli sağlık sorunları yaşayan kişilerin yatak seçmeden önce bu problemleri göz önüne alması huzurlu bir uyku için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Bunlardan bazıları omurga ya da bel romatizması olarak da bilinen ankilozan spondilit rahatsızlığı, eklem ağrısı olarak bilinen artrit hastaları ve omurga eğriliği olarak da bilinen skolyoz hastalığıdır. Bu çeşit bir rahatsızlığınız varsa veya kilolu iseniz yatağınızı seçmeden önce kendinize uygun bir yatak seçmeye mutlaka dikkat edin.

Yatakta Kullanılan Malzemeler

Fiziksel özellikler ve sağlık problemlerinin yanında yatak seçmeden önce dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi de yatakta kullanılan malzemelerdir. Doğal olarak üretilen yataklarda atkılı, doğal lateks, hindistan cevizi lifi, yün ve pamuk gibi organik içerikler kullanılabilir. Yatağın içinde kullanılan malzemeler, dışındaki kumaşın kalitesini ve doğallığını, kullanılan yay sistemini ya da yaylı değilse visco oranını kontrol etmek size daha güzel bir uyku sunacaktır. Ayrıca alerjik bir vücuda sahipseniz veya cilt sorunları yaşıyorsanız  doğal yataklar seçmek sizin için daha uygun olabilir.

İdeal Yatak Sertliği 

İdeal yatak sertliği, sabah dinlenmiş olarak uyanmak için son derece önemlidir. Çok sert , çok esnek veya çok yumuşak yataklar sabah mutsuz, ağrılarla ve dinlenememiş olarak uyanmanıza sebep olabilir. Omurga sağlığı için en uygun yataklar omurga ve diskler üzerine en az yükün bindiği pozisyonu sağlayabilen yatak türleridir. Çok yumuşak, esnek veya çok sert yataklar omurganızı ve omurga diskleri zorlayabilir. Eğer; bel fıtığı, omurga rahatsızlıkları gibi fiziksel problemleriniz varsa bu da seçmeniz gereken yatak sertlik oranını etkiler. Bu yüzden yatağınızı seçmeden önce ideal sertliği mutlaka göz önünde bulundurun.

Kendinize Uygun Yatak Türünü Bilmek

Son olarak bahsedeceğimiz şey kendinize uygun yatak türünü araştırmak ve bu araştırmanıza göre yatak seçiminizi yapmanız gerektiği çünkü herkes sahip olduğu özelliklere göre kendine göre farklı bir yatak türüne ihtiyaç duyabilir. Yatak türlerine örnek olarak visco, lateks, organik ve ortopedik gibi  bir sürü çeşit gösterebiliriz. Yatağınızı seçmeden önce bu yatakların özellikleri nedir, birbirlerinden farkları nelerdir bunları bilmeniz gerekir. Bununla birlikte kendi fiziksel özellikleriniz ve sağlık sorunlarınızda kendinize en uygun yatağı seçmeden önce kontrol etmeniz gereken şeylerin başında yer alıyor. 

Corona virüs sürecinde sağlıklı ve huzurlu bir uyku uyumak hem bağışıklığınızı ayakta tutmanıza yardımcı olacaktır hem de zihinsel olarak dinlenmenizi sağlayacaktır. Bu zor günlerde güne mutsuz, ağrılarla ve dinlenmemiş olarak uyanmamak için doğru yatak seçimini nasıl yapmanız gerektiğinden bahsettik. Son olarak, sosyal izolasyona dikkat etmek, sağlıklı uyumak, bağışıklığımızı güçlü tutmak, kişisel ve ev temizliğimize dikkat etmek,kalabalık ortamlarda mutlaka ama mutlaka eldiven ve maske kullanmak, ellerimizi bol bol yıkamak gibi tedbirler bu zor günleri hep beraber atlatabiliriz. Corona ile mücadelede sağlığınızı koruyabilmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın…

Corona Sürecinde Güçlü Bağışıklık Ve Kaliteli Uykunun Önemi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Çocuklarda Duruş Bozukluğu Sebepleri ve Önlemleri
Sonraki Yazı
En İyi Yatak Pedi Hangisidir? Lateks ve Visco Yatak Pedleri

0 Yorum

Yorum Yaz