15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yatak Kaç Yılda Bir Değiştirilmeli? Yatak Ömrü Kaç Yıldır?
Sonraki Yazı
Yatak Yapımında Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri Nelerdir?

Kişiye Göre Doğru Yatak Sertliği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsan yaşamı için uyku kalitesinin büyük önemi bulunmaktadır çünkü ancak iyi bir uyku kalitesi sayesinde sağlıklı bir yapıya kavuşulmaktadır. İyi bir uyku olmadığı durumlarda kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların yanında aynı zamanda da psikolojik sorunlar da baş gösterebilmektedir. Bu tür sorunların önüne geçmek için ise en önemli nokta doğru yatak seçimi gelmektedir. Çünkü yanlış yataklarda uyumak, uyku kalitesini düşüren en büyük etmendir. Doğru bir yatak seçimi için öne çıkan konuların başında ise yatak sertliğine göre yatak seçimi gelmektedir. Yatak sertliği iyi bir uyku almanız için öne çıkan en önemli konular arasında yer almaktadır.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yatak Sertlikleri Nedir, Yatak Sertliğinin Önemi Nedir?

İyi bir yatak temelde vücudun doğru pozisyonu bulması, omurga sistemi başta olmak üzere vücudun rahat edeceği fiziksel koşulları sağlayan, alerjik etki taşımayan ve her şeyden de önemlisi ideal sertlikte olan yataklar olarak tanımlanabilmektedir. Ancak piyasada çok fazla model olduğu ve genelde hepsinin iyi olma iddiası bulunduğu için iyi bir uyku isteyenlere yatak seçimi zorlu bir süreç olabilmektedir. Doğru yatağı seçmek için belirli kriterler bulunmaktadır ve bunların başında da yatak sertliği gelmektedir.

Yatak sertliği kavramı, yatağın yapıldığı malzemeye göre nasıl bir yüzeye sahip olduğunu yani yoğunluğunu ifade etmektedir. Yumuşak, orta – sert ve sert olarak üçe ayrılırlar ve bu durum özellikle vücut ağırlığı üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Yatak sertliğinin önemi sadece konfor için değil, vücudunuza vereceği destek ve aynı zamanda kişisel özelliklere göre açığa çıkmaktadır. Örneğin kronik bel ağrıları yaşıyorsanız bu durum göz önünde tutularak yatak sertliğine karar vermelisiniz.

Yaygın ancak yanlış bir kanıya göre yatakların yumuşak olmasının çok iyi bir konfor sağladığı sanılmaktadır. Ancak yumuşak yatak her durumda yarar sağlamaz. Bu bakımdan bir yatağın sert olması ya da yumuşak olmasını ancak kişisel özelliklerden hareketle karar vermek gerekmektedir. En genel tanımı itibariyle omurganız için ideal olan sertlikte yatak, fizyolojik olarak var olan doğal eğriliklerin korunmasını sağlar ve aynı zamanda da eğriliklerin artma ya da azalmasına yol açmayan, vücudu en iyi şekilde destekleyen yapıda olan yataklardır. Bu bakımdan kaliteli bir uyku deneyimi için yatak sertliğinin büyük önemi bulunmaktadır.

Belirtilmesi gereken bir diğer konu da yatak sertliğinin iki ana etmene bağlı olduğudur. Uyku pozisyonu ve kişinin ağırlığı etmenlerini göz önünde tutarak yatak sertliği tercihinde bulunmanız gerekir.

Kimler Yumuşak Yatak Tercih Etmeli

Yumuşak yatak tercihi için esasında en konforlu yatak olduğuna dair yaygın bir kanı bulunsa da yumuşak yataklar ancak çok kilolu kimseler için tavsiye edilmektedir. Çünkü yumuşak yataklar omurgada bulunan eğriliklerin bozulmasına yol açarlar ve sırt bölgesindeki adalelerin de zayıflamasına neden oldukları için konforlu bir uyku sunmaktan uzaktırlar. Yumuşak yatakların bir diğer yönü ise dönme hareketini zor hale getirmeleridir çünkü yatan kişinin içine gömülmesine neden olan yumuşak yataklar, hareket etmeyi zorlaştırdıkları için kişinin dinlendirici bir şekilde uyumasının da önüne geçerler. Fakat kilolu kimseler için dengeleyici bir özellik gösterdikleri için bu kişiler tarafından tercih edilebilirler.

Kas ve omurga ağrılarının uykuya bağlı olarak görülmesinin en büyük nedenlerinden birisi omurganın doğal eğriliğini yani duruşunu kaybetmesidir. Bu pozisyonu kaybeden omurga özellikle diskler arasında deforme durumlarına yol açtığı için aşırı bir baskının oluşmasına yol açmaktadır. Vücudun iyi bir şekilde dinlenmesi ve kas eklem ağrıları yaşamamak için eğer aşırı kilolu değilseniz yumuşak yatakları tercih etmekten kaçınabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin ”Yumuşak Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi İnceleyebilirsiniz.

Kimler Orta Sertlikte Yatak Tercih Etmeli

Orta sertlikte yatak tercih edecekler genelde çoğunluğu oluşturmaktadır. Orta sert yataklar yapıları gereği ideal kiloları destekleyen ve uyku esnasında da hareket serbestliği sağlayan yataklardır. Aynı zamanda bel ve sırt bölgesinin desteklenmesini, omurganın ise doğal pozisyonunu almasına yardımcı olurlar. Tüm vücut noktaları desteklenmesi ile birlikte bel ve sırt ağrılarının önüne geçerler. Bel ağrılarını gideren yapısı, aslında vücudun yatağın içine gömülmemesi ve ayrıca sürekli yukarıya doğru aşırı bir baskı almamasından kaynaklanmaktadır. Boyun ve bel bölgelerinde bulunan doğal eğrilikleri en iyi şekilde dengeleyerek, bu eğriliklerin azalmasının ya da artmasının önüne geçer. Özellikle fıtık gibi durumların giderilmesi için orta sertlik yataklar daha konforlu bir zemine sahiptiler. Bu bakımdan eğer konforlu bir şekilde uyumak istiyor ve çok özel rahatsızlıklarınız bulunmuyorsa orta sertlik yatak tercihi doğru karar olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin ”Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?” Yazımızı Şimdi İnceleyebilirsiniz.

Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli

Sert yataklar özellikle bel ağrısı olanlar tarafından tercih edilmektedir. Sert yataklar çünkü vücudun yatağın içine gömülmesini engeller ve vücudu destekleyerek ideal pozisyonun elde edilmesini sağlarlar. Omurganın uyku esnasında doğru pozisyonda olması büyük önem taşımaktadır çünkü omurga tüm iskelet sisteminin ana yapısıdır. Özellikle bel fıtığı, omurga bölgesi için son derece tehlikeli bir hastalık olmaktadır. Fıtığın ana oluşma sebepleri farklı olsa da omurga meydana gelen deforme oluştan kaynaklandığı bilinmektedir. Bu bakımdan vücudun desteklenmesi ve omurganın her uyku pozisyonunda doğru olan pozisyonu alabilmesi bakımından sert yataklar yararlı olabilmektedir.

Ancak sert yataklar bazı durumlarda omurgada sıkışma – daralma ya da kalça bölgesinde de baskı oluşturabilmektedirler. Bu bakımdan sert yatakların ortopedik yataklar olduğu yanılgısından kurtularak, sert yatağı ancak vücudunuz için gerekli olan desteği sağlayacak, örneğin zayıf ya da yatağın içine gömülmenizi engelleyecek durumlarda tercih etmenizde yarar var.

Detaylı Bilgi İçin ”Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi İnceleyebilirsiniz.

Yatak Sertliği Tercihi Nasıl Olmalı?

En iyi yatak sertliği için bir genelleme yapmak her durumda geçerli olmamaktır. Çünkü herkesin farklı fizyolojik yapısı ve uyku alışkanlıkları bulunmaktadır. Bu bakımdan bir kişiye iyi gelen bir yatak sertliği başka kimsenin aradığı özellikleri bulmasını sağlamayabilmektedir. Böylesi durumlarda yapılması gereken en önemli nokta, sadece kişisel özelliklerinizden hareket ederek yatak sertliğinde karar kılmanız gerekir. Eğer uyku esnasında çok sık hareket ediyorsanız yumuşak yataklar hareket imkânını kısıtladıkları için bu tür yataklardan uzak durabilirsiniz. Aynı şekilde çok kilolu birisiyseniz sert yataklar yine sizin için zararlı olabilmektedir. Tüm bu koşullar altında en iyi yatağı deneyerek almanız büyük önem taşır. Bu yüzden WellMatt tüm yataklarında en iyi konforu bulabilmeniz için 120 güne kadar varan iade süreleri uygulamakta ve böylece ihtiyacınız olan yatağı kolay bir şekilde seçebilmenizi olanaklı hale getirmektedir.

Yatak sertliğinin uyku üzerinde doğrudan etkisi bulunsa da unutmamanız gereken konuların başında yanlış sertliği seçtiğinizde ağrılarınızın artacağı ya da olmasa bile ağrılar duymaya başlayacak olmanızdır. Örneğin yumuşak yataklar ilk başta rahat gibi görünmelerine rağmen, eğer sizin kilonuz ve uyku alışkanlıklarınız için uygun değillerse bir süre sonra çeşitli ağrıların yaşanmasına neden olacaklar, aynı zamanda da uyku kalitenizi düşüreceklerdir. Sert yataklar da bu bakımdan çeşitli kas ve eklem ağrılarının yaşanmasına neden olabilmektedirler. Tüm bu durumların önüne geçmek için kendi kişisel özelliklerinizden hareketle yatak seçimi yapmak büyük yarar sağlayacaktır. Dilerseniz kendi özelliklerinize göre ideal olan sertlikte yatak seçmek için WellMatt uyku danışmanından destek alabilirsiniz.

Doğru Yatak Seçiminin İyi Bir Uyku Ve Yaşamınız İçin Önemi.” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Yatak Kaç Yılda Bir Değiştirilmeli? Yatak Ömrü Kaç Yıldır?
Sonraki Yazı
Yatak Yapımında Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri Nelerdir?

0 Yorum

Yorum Yaz