15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
 En Çok Tercih Edilen Katlanabilir Yatak Modelleri Hangileri?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Pedi Nedir?

En iyi Ortopedik Yatak Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Eklem ve kas ağrıları başta olmak üzere vücut ağrılarını gidermek için tercih edilen ortopedik yataklar, vücut yapısına ve ağrı türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Esasında bir yatak modeli olmayıp yatağın özelliği olan ortopedik yatak seçimi için dikkat edilecek noktalar bulunmaktadır. Bu noktaları göz önünde tutarak, ağrılarınızı dindirecek doğru olan yatağı kolayca seçebilirsiniz.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Ortopedik Yatak Nedir, Özellikleri Nedir?

Ortopedi sözcüğü Fransızca kökenli olup bel ve omurga ile ilgili olan anlamına gelmektedir. Bu bakımdan ortopedik sözcüğü ile tasvir edilen yataklar ise bel ve omurga başta olmak üzere tüm iskelet sistemi açısından yarar sağlayan yataklara denilmektedir. Vücudun uyku esnasında doğru pozisyonu alması, desteklenmesi ve ağrıların oluşumunun önüne geçilmesini sağlayan yataklar ortopedik yataklar olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada dikkat edilecek konu piyasada ortopedik yatağın başlı başına bir tür olarak satışa çıkarılmasıdır. Halbuki ortopedik yatak bir yatak türü değil, özelliğidir. Bu yüzden ortopedik yatak seçiminde yatağın esas malzemesinin ve yapı özelliklerinin ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Ortopedik yatak özellikleri temel olarak şu şekildedir;

  • Vücudu destekleyen yapıdadırlar ve uyku esnasında vücudun en doğru pozisyonu almasını sağlarlar. Bu sayede çeşitli kas ve eklem ağrılarının oluşumunu engelledikleri gibi aynı zamanda da iskelet sisteminin üzerine binen yükü hafifletmelerinden ötürü rahatlatıcı bir uyku konforu sağlarlar.
  • Hava alan yapıdadırlar ve bu bakımdan aşırı ısınma ya da üşüme durumlarının önüne geçerler. Aşırı ısınma ya da üşüme farklı kas ve eklem ağrılarına neden olduğu için çeşitli sorunların yaşanmasını olasıdır. 
  • Ortopedik yataklar için en önemli özellik ise omurganın doğru bir şekilde hizalanmasıdır. Omurganın doğru hizalanması ile birlikte, vücut rahatlar ve tüm kas yapısı ile kemikler dinlenmeye başlarlar. Bu dinlenme ise ertesi gün için dinç ve rahat bir şekilde uyanmanızı sağlar.
  • Ortopedik yatak kişiye özeldir. Herkesin fiziksel özellikleri ve uyku alışkanlıkları farklı olduğu için kendinize uygun ortopedik yatak seçmelisiniz. 

Temelde bu özellikler ile ortopedik yataklar eklem ve kas ağrılarınıza iyi gelmekte, aynı zamanda da büyük bir rahatlama sunmaktadırlar. Ancak ortopedik yatak seçerken belirli noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ortopedik Yatak Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

Ortopedik yatak seçerken dikkat edilecekler doğru olan ortopedik yatağı seçmeniz için önemli noktalardır. Bu noktalara dikkat ederek, kendiniz ya da ağrılarınız için ideal olan yatağı seçebilirsiniz;

1.Vücut Yapısını Destekleyici Olmasına Dikkat Edin

Ortopedik yataklar için en önemli nokta, vücut yapısının desteklenmesi ve bu sayede ağırlığın eşit şekilde dağıtılmasıdır. Uyku, insan yaşamının üçte birinin geçtiği ve ayrıca vücudun yenilenmesini sağladığı bir evre olduğu için oldukça önemli bir aşamadır. Ancak uyku sağlığı bozuk olduğunda kişinin günlük yaşamı ya da sağlığı üzerinden de doğrudan olumsuz etkiler bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerin başında ise vücut yapısının uyku esnasında doğru pozisyonda olması gelmektedir. Yanlış yatak seçimi sonucunda vücut uyku esnasında belirli noktalar üzerinde ağırlığını yoğunlaştırmaktadır. Bu noktalar genelde omuz, kalça ve bel bölgesi olmaktadır. Uyku esnasında ağırlık yüzünden kan dolaşımı rahatlamadığı ve kaslar sürekli çalıştığı için gittikçe bu durum kronik bir hal almaya başlamaktadır. Kasların yenilenmemesi sonucunda eklem ve kas ağrıları oluşmakta, bu durum ise daha sonra büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Çoğu bel ve sırt ağrısı bu özelliği sağlamayan yataklardan kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan seçtiğiniz yatağın vücut ağırlığınızı eşit şekilde dağıtacak malzemeden yapılmış olmasına özen gösteriniz.

2. Omurganın Doğru Pozisyonu Alması

Omurga, tüm iskelet sistemi üzerinde en önemli noktadır çünkü vücudun tüm hareketleri omurgadan kaynaklanmaktadır. Omurganın uyku esnasında yanlış pozisyonda olması ise büyük sancılar yaratabilmektedir. Büyük sancıların önüne geçmek adına, omurganın doğru pozisyonu alarak uyumasını sağlayacak yatakları tercih etmeniz gerekir. Omurganız için baskı kuracak ya da yanlış pozisyonda olmasına neden olacak yataklar ile çok büyük sıkıntılar yaşabilirsiniz.

3. Kan Dolaşımını Rahatlatan Yatak Olmasına Dikkat Edilmelidir

Ortopedik yatakların en büyük özelliklerinden birisi kan dolaşımının normal bir şekilde olmasını sağlayarak, rahatlama vermesidir. Kan dolaşımı vücut bölgelerini kontrol etmeyi sağladığı gibi aynı zamanda da hücrelerin yenilenmesi için çok önemlidir. Gün içerisinde yapılan eylemler sürekli kasların yıpranmasına neden olurlar. Özellikle fiziksel aktivitesi çok fazla olan kimselerde yaygın olarak kas yıpranmaları görülür. Kasların yenilenmesi ise en fazla uyku esnasında olur. Bu bakımdan uykunun kaliteli ve kesintisiz olması, aynı zamanda da yatak tarafından desteklenmesi sağıklı bir şekilde uyumak için önemlidir. Vücutta oluşan basıncı ortopedik yataklar ortadan kaldırdıkları için kan dolaşımının rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak, dinlendirici bir şekilde uyunmasını sağlamaktadırlar.

4.Hava Alan Yapıda Olmalıdır

Ortopedik yatakların gözden kaçırılmaması gereken bir diğer önemli noktası ise hava alan yapıda olmasıdır. Hava alan özelliği sayesinde aşırı terleme, küf, mantar ve bakteri gibi oluşumların önüne geçilir ve aynı zamanda da aşırı terleme – üşüme gibi durumlara koruma sağlanır. Her iki durum da vücut ve genel sağlık için zararlı, başka sıkıntılara neden olabilecek durumlardır. Bu bakımdan ortopedik yatakların ferah olması, sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

Bu noktaları göz önünde tutarak ihtiyacınıza uygun ortopedik yatağı kolaylıkla seçebilirsiniz. Ortopedik yatağı seçerken, kendi kişisel özelliklerinizi de göz önünde bulundurmanız yararlı olacaktır. Bu yüzden WellMatt uyku danışmanı ile iletişim kurabilir, kişisel özelliklerinizden hareketle doğru olan yatağı seçebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Her Ortopedik Yatak Sağlık İçin Uygun mu?”.

Ortopedik Yatak Modelleri Tercihi

Bu özellikler kapsamında doğru olan ortopedik yatağı seçmek için modellerin özelliklerini bilmeniz yararlı olacaktır. Belirtildiği gibi ortopedik kavramı esasında bir yatak modeli olmayıp vücudun doğru pozisyonu alarak uyumasını sağlayan yataklara verilen isimdir. WellMatt olarak yatak modellerimiz ortopedik özellikler göstermektedirler;

  • Visco yataklar; visco elastik malzemesinden üretilen bu yatakların en büyük özellikleri vücudu tamamen saran bir yapıda olmaları ve bu bakımdan vücudu destekleyici özellikte olmalarıdır. Visco malzemesi, yapısı gereği üzerindeki ağırlığın şeklini almaktadır. Visco yatak modellerimizde de bu özellik görünüyor olsa da destekleyici malzeme sayesinde vücut yatağın içine tamamen gömülmemekte, sadece vücut için ideal olan uyku pozisyonunda durmaktadır. Bu sayede dinlendirici, rahat hareket etmesine olanak sağlayan ve son derece konforlu bir uyku deneyimi sunulmaktadır.
  • Lateks yataklar; kauçuk ağacının gövdesinden alınan sıvı ile elde edilen lateks malzemesi, bloklar halinde yataklarda kullanılmaktadır. Lateks malzemesinin en büyük özelliği doğal olması ve son derece dayanıklı olmasıdır. Vücudu destekleyici yapısı ile birlikte vücudun yanlış pozisyon almasının önüne geçmekte, rahat bir şekilde uyunmasını sağlamaktadır. Lateks yataklar aynı zamanda açık hava gözenekleri sayesinde hava alan yataklardır ve bir tür doğal klima görevi görmektedirler. Bu durum da vücut için çeşitli rahatsızlıkların oluşumunu engellemektedir. Lateks yataklar WellMatt olarak doğal içeriğe sahip olsalar da piyasa koşullarında sentetik lateks malzemesi yaygın olarak bulunmaktadır. Sentetik lateks ise fabrika üretimi olduğu için vücut açısından yararlı değil, zararlı özellikler taşımaktadır. Dolayısıyla sentetik lateks yataklar ile vücudunuz için doğru desteği alamazsınız.

Visco ve lateks malzemeleri kullanılarak yapılan yatak modellerimiz ortopedik özellikleri ile sizlere en rahat ve sağlıklı uykuyu sunmaktadırlar.

”Ortopedik Yatak Fiyatları Neye Göre Değişiklik Gösteriyor?”  yazımızdan fiyatlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Ortopedik Yatak
Önceki Yazı
 En Çok Tercih Edilen Katlanabilir Yatak Modelleri Hangileri?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Pedi Nedir?

0 Yorum

Yorum Yaz