15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Ortopedik Yatak Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?
Sonraki Yazı
Beden ve Ruh Sağlığınız için Egzersiz Önerileri

Corona Sürecinde Güçlü Bağışıklık Ve Kaliteli Uykunun Önemi

Korona virüsü kavramı maalesef hayatımıza girdiğinden beridir bilim insanları çaresinin ne olabileceğini araştırıyor. Bu konunun çözümü üzerinde çok farklı uzman görüşü var ve birbirinden farklı çalışmalar yürütülüyor. Şu anda bilim insanlarının ilaç, aşı veya plazma tedavilerinden olumlu sonuç almasını hepimiz umutla evlerimizde bekliyoruz. Tüm bunlarla birlikte koronavirüsle mücadelede uzmanların fikir birliği içinde olduğu çok önemli noktalar var. Bunlardan en önemlilerinden birisi de bağışıklığımızı elimizden geldiğince güçlü tutmaya çalışmak.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Peki bağışıklığımızı nasıl güçlü tutarız, bağışıklığa etki eden şeyler nelerdir, uyku ve bağışıklığın ilişkisi nasıldır, iyi bir uyku için neler yapmalıyız? İşbu yazımızda bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için yapmamız gerekenlerden, uyku kalitesinin bağışıklık sistememizle olan ilişkisinden, iyi bir uyku için neler yapmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bağışıklık Sistemi Nedir? 

Bugünlerde çok sık duyduğumuz bağışıklık sistemi nedir, vücudumuzdaki önemli görevi nedir bunu açıklamakla başlamak istiyorum. İmmun sistem ya da daha çok duyduğumuz şekliyle bağışıklık sistemi vücudumuza giren yabancı ve zararlı maddelerden bizi koruyan hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan kompleks bir sistemin adıdır. İmmun sistem zayıfladığı anda hastalıklara yakalanma oranımızda artış olabilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, hastalıklara yakalanma oranımızı azaltır. Bağışıklık sistemi doğduğumuzdan andan itibaren aktif olmaya başlar; çeşitli virüs, bakteri, toksin ya da diğer adıyla zehir ve parazitlerle savaşır. Virüsler de  bahsettiğimiz gibi bağışıklık sisteminin baş düşmanlarından biridir ve çok çeşitli hastalıklara sebep olabilir.

Virüsleri tanımlayacak olursak ne canlı ne de cansız diyebiliriz, vücuda girdiklerinde hücrelerimizde yaşayabilir ve vücudumuza girdikleri andan itibaren üreyebilme özelliklerine sahiptir. Soğuk algınlığı, akut bronşit, grip, kızamık, kızamıkçık, viral hepatit, AIDS, larenjit ve otitin pek çok türü gibi bir çok hastalığa sebep olabilir. İnsanlık olarak son karşılaştığımız virüs kaynaklı hastalık ise coronavirus hastalığı. Covid-19 yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkıp şiddetli vakalarda solunum yetmezliği, zatürre ve böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sistemini kısaca açıkladıktan sonra bağışıklık sistemimize yardımcı olmak için neler yapmalıyız şimdi bundan bahsedebiliriz. Öncelikle  sigara kullanımıyla ilgili Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç Dr.H. Volkan Kara: ‘’Gelişmelerden görüyoruz ki, COVID-19’un vücudu yıktığı organ akciğer olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle korona virüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanımına son vermek geliyor.’’ diye belirtiyor. Bu yüzden sigaradan uzak durmak hem kendimiz hem de sigara dumanına maruz bıraktığımız yakın çevremiz için ilk adım olmalıdır.

Evde düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı kilomuzu korumak, fazla yemek yememek, taze meyve ve sebze tüketimine önem vermek, alkol tüketiminden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak, stresi elimizden geldiğince en aza indirmek, doğru el yıkama ve ağız hijyeni uygulamak ve yeterli, kaliteli  uyku uyumak immun sistemimize yardım etmemiz için başlıca dikkat etmemiz sağlıklı kalma önlemlerinden bir kaçını oluşturuyor. Tüm bu saydıklarımız bağışıklık tepkinizi güçlendirmenizde size yardımcı olacaktır. Covid-19 ile mücadelede aşı ve ilaç bulunmadan önce tüm dünya olarak üstümüze düşen elimizden gelenleri yapmak yani kendimizi evde güvenli olacak şekilde ve sağlıklı tutmaya çalışmak olmalı.

Bebek ve Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bebeklikte en büyük bağışıklık destekleyici anne sütü ve aşıdır. Bunların yanında 6. aydan itibaren doğal probiyotiklerle de immun sistem güçlendirilebilir. Evde hazırlanmış kefir ve yoğurt bebeklerin öğünlerinde kullanılabilir. Bebeklerde çok sık hastalanma ise düşük bağışıklık sisteminin göstergesi olabilir ve hekim yardımı gerekebilir. Peki çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bu sorunun başlıca cevaplarından biri düzenli ve yeterli uyku. Bebekler ve çocuklar hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerinin büyük bir çoğunluğunu uyku esnasında gerçekleştirirler. Düzenli beslenme bağışıklık sisteminde çok önemlidir. Bu yüzden sağlıklı bir kahvaltıyı sakın atlamayın.Paketlenmiş gıdalar yerine çocuğunuzu kuruyemiş gibi besleyici gıdalara yönlendirebilirsiniz. D vitamini de bağışıklık destekler. 1 yaşından küçük bebekler günde 400 birim, 1-5 yaş günde 500-1000 birim, 5-10 yaş günde 1000 birim, 10 yaş üstü günde 1000-2000 birim d vitamini almalıdırlar.

Ayrıca düzenli el yıkama alışkanlığını çocuklarımıza kazandırmalıyız. El yıkamanın önemini çocuklarımıza anlatmalıyız. Tüm bunlarla birlikte evde bol bol vakit geçirdiğimiz bugünlerde yaşlarına uygun spor yapmalarını sağlayarak hareketsiz yaşam tarzından, fazla telefon ve televizyon kullanımından çocuklarımızı uzak tutmalıyız. Ayrıca sigara dumanından çocuklarımızı koruyarak pasif içici olmalarını engellemeliyiz. Son olarak bebek ve çocuklarımızın bu zorlu dönemde bağışıklık sistemlerini korumaya ekstra özen göstermeliyiz.

Bağışıklık Güçlendirme Ve Uyku Düzeni

Uyku sırasında vücudumuz sitokin olarak adlandırılan bir hormon üretir. Sitokin hormonu vücuttaki yabancı ve zararlı organizmalarla biz uyurken mücadele eder. Bu hormon ancak kaliteli bir uyku uykumanıza bağlı olarak üretiliyor. Kaliteli bir uykunun özelliklerinden en önemlileri ise deliksiz olması, gece boyu sürmesi ve sürekli bölünmemesiyle alakalı. Bu durumu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Nöroloji, Klinik Nörofizyoloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz şöyle açıklıyor: ” Vücuda giren mikrop, virüs veya bakterinin tanınması ve ona karşı antikor dediğimiz koruyucu hücrenin oluşturulması, onun tanınma işlemi ve bağışıklık sisteminin hafızası, uykunun derin döneminde meydana geliyor. .”

Bunlara ek olarak “Kişi eğer iyi uyuyamıyorsa bağışıklık sistemi de zayıflayacaktır” diyerek bizleri uyarıyor. Gördüğümüz üzere düzenli ve kaliteli bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde çok büyük bir etkisi var. Uyku düzenimize önem vermek bizi hastalıklara karşı koruyacak olan önemli kalkanlardan birisi. Peki uykumuzu nasıl düzene sokabiliriz? Bu sorunun cevabı sirkadiyen ritmi ile alakalı.

Sirkadiyen Ritim Nedir?

Sirkadiyen ritim kısaca vücut saatimizdir. Vücudumuzda 24 saatlik sirkadiyen bir ritimle kendi üretimini düzenleyen bazı özel beyin hücreleri vardır. Sirkadiyen ritim ile vücudumuzu ihtiyaç duyduğunda çalışır veya dinlendirir. Sirkadiyen ritim uyku miktarımızı da düzenler. Yani sirkadiyen ritim uyku esnasında uyumamızı sabahları kendiliğimizden kalkmamızı sağlayan bir nevi iç saatimizdir. Vücut tarafından üretilseler de dış etkenler sirkadiyen ritmini olumsuz yönde etkileyebilir. Uyku esnasındaki ışık miktarı bu etkenlerden birisidir. Fazla ışıklı ortamda uyumak uyku kalitemizi düşürecektir.

Uçakla seyahat ederken zaman dilimlerinin geçilmesi halinde ortaya çıkan ve vücudun gece gündüz ritminin bozulmasına yol açan bir fiziksel rahatsızlık olan Jetlag durumu da bu olumsuz etkilerden bir diğeridir. Bu şekildeki olumsuz etkiler uzun sürdüğünde sirkadiyen ritmimizi bozarak farklı hastalıklara da maalesef sebep olabilir. Örnek verecek olursak başta uyku hastalıkları olmak üzere  bipolar bozukluğa kadar yol açabilir, hatta kalp damar hastalığı ve kanser riskinizi artırabilirsiniz. Korona zamanında sirkadiyen ritmini korumak için uyku saatlerimizi düzenlemeye saat 23.00 ile 02.00 arası uyumaya dikkat etmeliyiz.

İyi Bir Uyku İçin Ne Yapmalı?

Uyku düzeninden ve bağışıklık sistemini güçlü tutmanın öneminden bu kadar bahsetmişken iyi bir uykunun özelliklerine de değinelim. İlk olarak karanlık ortam iyi bir uyku için olmazsa olmaz çünkü yaklaşık olarak saat 21.30’da salgılanmaya başlanan melatonin hormonu gece 02.00 ve 03.00 arası maksimum seviye ulaşıyor. Fakat melatonin hormonunun sağlıklı olarak salgılanması için uyuyor olmak ve karanlık bir ortam şart. Peki melatonin ne işe yarar? Melatonin hormonu diğer hormonları düzenler, metabolizmamızı onarır ve kilo kontrolünü sağlar.

Yapılmaması gerekenlerin başında gelen ise tablet, telefon veya dizüstü bilgisayarlarımız ile yatağa girmek çünkü uykudan önce kullanımları uykuya dalmada problem yaşamamıza sebep olabilir. Beslenmenin ve egzersiz yapmanın bağışıklık sistemimiz için önemli olduğunu yukarıda dile getirdik fakat yatmadan 2 saat öncesine bırakılan spor ve yemek yemek uyku kalitenizi olumsuz etkileyecektir. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre hafta içi her gün uykudan 30 dakika feragat edenlerin, obezite riski yüzde 72 artıyor. Tüm bunlara rağmen uykuya dalmada sıkıntı yaşıyorsanız size güzel bir haberimiz var. Magnezyum eksikliği  de uykusuzluğun sebeplerinden birisi ama bitter çikolata magnezyum desteği için harika bir besin.

Yatağın Uyku Kalitesi Üzerinde Etkisi

Hayatımızın yaklaşık olarak 25 yılını uyuyarak geçiriyoruz. Bu bir insan hayatı için çok önemli bir süre. Uyumadan önce yapmamız gerekenlerden bahsettik. Peki kaliteli bir uyku için nasıl şartlar gerekli? Başta yatak ve yastıklarımızın vücudumuza uygun olması geliyor.  Ortopedik sıkıntılarımız, kilo gibi fiziksel özelliklerimize, bel, boyun ağrılarına ve hastalıklarımıza uygun yatak seçmek sağlıklı bir uyku için dikkat etmemiz gerekenlerin başında geliyor. Yastığımız boyun ağrısı yapmadığından emin olmalıyız. Omurga sağlığımızı koruyacak doğru sertlikteki yatakları seçmek sağlığımız için son derece önemli. Üstelik yanlış yatak seçimi bel ağrılarına sebep olurken yanlış yastık seçimi de boyun ağrılarına sebep olabilir. İyi bir yatak  bel, sırt, baş, boyun ve diz bölgenizi doğru bir şekilde desteklemelidir. Gün boyunca yorgun düşen bedenimiz uyku esnasında yatağımız tarafından desteklenerek bize güzel bir uyku sunmalıdır.

Sağlık İçin Uygun Yatak Nasıl Seçilir?

Peki en doğru ve sağlıklı yatak seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Genel olarak uygun yatak, vücut ısısını korumalı, hava dolaşımını sağlamalı  ve nem oluşumuna engel olmalıdır. Yatak türleri lateks yatak, visco yatak, organik yatak, japon yatağı ve ortopedik yatak gibi kendi içlerinde farklılık gösteriyor. Kişisel özelliklerinize göre hangi yatağın sizin için en uygun olduğunu, bu yatak türlerinin özelliklerini sağlıklı bir uyku için mutlaka araştırmalısınız. Yaklaşık olarak 25 yıl uyuduğumuzu bildiğimize göre yatak seçimimizi bu bilgi ışığında yapmaya özen göstermeliyiz.

Son olarak, corona sürecinde panik olmak yerine bireysel tedbirlerimizi almak bizi daha fazla güvende tutacaktır. Bunların başında sosyal izolasyona dikkat etmek, sağlıklı uyumak, bağışıklığımızı güçlü tutmak, sigara ve tütün gibi maddelerin tüketiminden uzak durmak, kişisel ve ev temizliğimize dikkat etmek, spor yapıp sağlıklı beslenmek, olabildiğince evde kalmak, kalabalık ortamlarda mutlaka ama mutlaka eldiven ve maske kullanmak, ellerimizi bol bol yıkamak, bol bol sıvı tüketmek, bulunduğumuz ortamları havalandırmak gibi küçük ama önemli tedbirler bu zor günlerde korona virüsüne karşı bizi koruyabilir. Corona ile mücadelede bu küçük  önlemlerle sağlığınızı koruyabilmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın…

Corona Sürecinde Yatak Temizliği Ve Dezenfeksiyonu Nasıl Sağlanır?” başlıklı yazımızı hemen inceleyebilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Ortopedik Yatak Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?
Sonraki Yazı
Beden ve Ruh Sağlığınız için Egzersiz Önerileri

0 Yorum

Yorum Yaz